vrijdag 19 juli 2024

Via een omweg naar Silvretta

En toch willen wij graag terug naar Silvretta, en besluiten we dan ook een enorme omweg te nemen van 2 uur heen, en nog eens 2 uur terug. Maar we komen dan wel uit op een prachtige bergpas Sankt Anton Am Arlberg. Hier besluiten we dan ook aan de top even een stop te nemen, en daar bij Rasthouse Valfagehr wat te drinken. Terwijl we daar zitten, besluit ik wat rond te lopen om wat van het uitzicht te genieten. Terwijl ik dat sta te doen, komt er een apollo achtige vlinders vlak naast mijn gezicht voorbij gevlogen in een flinke tempo. Ik vraag me hard op af "wat was dat?!" en achtervolg de vlinder. Even gaat hij zitten tussen gras, en ik probeer hem zo goed als mogelijk snel vast te leggen. Deze foto hier boven is bewust met behulp van AI opgeknapt, zodat je de vlinder iets beter in zijn geheel ziet. Iets wat ik niet snel doe, maar het is zon mooie vlinder! Het blijkt dus te gaan om de Gletsjervlinder! En aan het dikke lijfje te zien een vrouwtjes vlinder. Wat een onwijs gave vlinder en waarneming! Maar hij had dus door de vleugels een dikke gras spriet lopen die ik even verwijderd heb. Ik heb deze vlinder vaker gezien, maar ze gaan eigenlijk nooit echt zitten, en zijn graag druk in vlucht. Ze komen vooral voor hoog in de Alpen.Maar de eerste waarneming is in de pocket!!

Dan rijden we verder op een zeer lange weg met vooral veel tunnels. Eigenlijk best zonde, want de open stukken zagen er echt wel mooi uit. Toch eigenlijk wel weer wat anders als waar wij zitten, dus geniet ik wel van wat ik die, en schiet onderweg verschillende foto's vanuit het raam. 

En dan na 2 uur staan we eindelijk weer aan de tol poorten van Silvretta. Waar ik me wel over verbaasde, is dat de tol prijs niet eens verlaagd was. We moesten gewoon de volle pond betalen, en dat voor een klein stukje Silvretta. Natuurlijk betaalde we het wel met veel liefde, immers hebben ze nu ook een hoop kosten. 

In het eerste veld bij het water zie ik wat blauwtje vliegen als het klaverblauwtje vooral, een Koninginnenpage, alpenhooibeestje, en nog een Glans Erebia. Ze waren enorm druk, en de wind maakte het fotograferen er van erg lastig. We besluiten daarop naar het volgend veldje te rijden, een veldje bij een stromend berg riviertje. Hier zalt ons oog op een groepje vlinders die even op vloog toen we de auto deur opende. Ik zag klaverblauwtjes en dwergblauwtjes en.. wat is dat? Die heeft een streep! Dat bleek dus te gaan om het Zwart Blauwtje, en nieuw soort voor ons! Na wat foto's genomen te hebben, vraagt mijn vader om terug te rijden naar een plekje waar we wat konden drinken. Dat doen we, en daar hebben we ook nog een flink ijsje op.. met name die van Ron die een Bananen split had bestelt, en iets groter uit viel als verwacht! 

Daarna besluiten we naar het achterste veldje te rijden waar we eerder een Gems zagen. Hier vloog wel wat rond, maar niet echt veel. Ik merkte dat mijn vader al wat moe begon te worden, en dus rijden we terug naar het vorige veldje waar we even gestopt waren voor wat drinken en een ijsje. 

Op het veld zien we de blauwtjes niet meer op de grond, dus zoek ik wat meer in het veld. Daar zie ik parende groot geaderde witjes, nog wat bruine vuurvlinders en een rode vuurvlinder. Ook komt er nog een enorme dikke snelle en super grote vlinder voorbij. Helaas zullen we er nooit achter komen wat dit was, maar Ronald en ik waren erg verbaast met wat we zagen. 

Al snel besluiten we nog kort naar het grote veld te gaan omdat we zien dat mijn vader toch wel heel erg moe begon te worden. Hier zie ik nog een Voorjaars Dikkopje, en wat vlinders die ik eerder ook zag. We besluiten het ook hier kort te houden en kijken nog een keer om. Tot ziens weer prachtige Silvretta! En rijden het gebied uit om nog snel wat laatste boodschappen te pakken. Weer een prachtige dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...