zaterdag 13 juli 2024

Dagje in Gargellen en omgeving

Vandaag rijden we omhoog bij Gargellen een weg vlak bij huis. Deze route hebben we ook een paar jaar terug gereden, en was best een leuke route. Het leek me dan ook leuk om deze eens over te doen. 

Betreft vlinders blijft het slap in Oostenrijk. Maar als je weet dat een maand geleden er nog best wel wat sneeuw lag, is dat ook niet helemaal raar.  De natuur ligt hier duidelijk een stuk achter, en zijn we zelfs een beetje aan de vroege kant hier. Toch mag dit de pret niet drukken en genieten we nog volop van wat we zien. 

Als eerste stoppen we bij een plek waar boomstammen opgeslagen liggen. Hier komen twee woeste berg rivieren bij elkaar, en dat levert enkele leuke plaatjes op. Terwijl ik vooral rond keek voor vlinders, zijn de andere vooral daarmee druk in de weer geweest. Vlinders zag ik hier niet, en we zijn dan ook kort daarna naar boven gereden. Onderweg komen we nog een stop plaats tegen met een veldje, en besluiten deze later te pakken. 

Boven zag ik weinig als Blauwtjes en Erebia's die druk in de weer waren, en niet of nauwelijks wilde gaan zitten. Het was dan ook boven de 30 graden, dus die waren wel lekker actief. Dus na wat pogingen besluiten we toch terug te rijden naar beneden, naar dat veldje wat er onderweg zagen. Hier zag ik meteen wel wat voorbij komen, en na wat beter te hebben gekeken bleek het te gaan om een Rotsvlinder. Een leuke waarneming, vooral omdat hij ook open ging zitten op bloemen. 

Ik zag ook nog een blauwtje hier, maar laat hem links liggen omdat je die enorm veel ziet hier. En ook al is hij leuk, en Duitsland zie ik hem ook vaak. Ik zoek dan ook verder naar nieuwe vlinder soorten. Ik besluit wat verder te lopen, en zie dan ineens een Oranjetipje. Iedereen had deze al gezien, behalve ik. Toch wel erg bijzonder in Juli! Ik probeer hem al vliegend op de foto te krijgen als bewijs dat ook ik hem geien had. Kort daarna roept mijn vader me, en zit er op de steentjes een Woudparelmoervlinder. Deze had ik al op Silvretta, maar hij blijft leuk. 

Vanuit Gargellen rijden we terug naar het eerste veldje waar we de slang zagen. Door de vele vlinders bij elkaar, en de Weerschijnvlinder trekt dit veldje ons toch wel extra aan. Hier zat vandaag duidelijk wat meer. 

Hier tref ik een nog grotere groep witjes aan van het groot koolwitje, Boswitje en groot geaderde witje. Ook een bleekblauwtje en een Koninginnenpage sluit voorzichtig bij de groep aan. In het veld er naast tref ik vooral veel dikkopjes aan, en een enkel Dambordje. Ook komt waarnemingen aan met een Vals Bruinblauwtje, maar daar moet nog even naar gekeken worden.

De valse Heide blauwtjes mis ik dit jaar, al heb ik wel een afgevlogen heide blauwtje aan getroffen. Daarnaast zag ik vandaag ook de Purperstreepparelmoervlinder, Keizersmantel, bosrandparelmoervlinder en een stelletje Gehakkelde Aurelia's tegen een houte schuurtje. Not bad vandaag, not bad at all.. Het kan wat slapjes zijn in de vlinders, gelukkig zien we wel iets. En ook nieuwe vlinder soorten, en dat is natuurlijk geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...